Bij de belangrijkste sociale problemen zoals slecht onderwijs, onbetaalbare zorg, wachtlijsten in de zorg, files, onbetaalbare AOW, werkloosheid, de bankencrisis en criminaliteit, valt een ding op. Het zijn allemaal zaken die door de overheid geregeld of sterk gereguleerd worden. Aan de andere kant zijn er weinig problemen met zaken die voornamelijk op de vrije markt geregeld worden, zoals supermarkten, kledingwinkels, telecommunicatie, computertechnologie, auto's en vakanties.

 

Hoe komt dat? Simpel. De maakbare samenleving heeft gefaald. De oplossing is het terug eisen van de macht van de politici over ons leven en geld. De LP streeft een volledig vrije samenleving na en een nachtwakersstaat met als enige taken politie, justitie en leger. Maar elk voorstel dat zorgt voor minder regels, minder ambtenaren of lagere belasting kan op onze steun rekenen. Hieronder volgen een paar voorbeelden van standpunten van de LP.

 

Afschaffen inkomstenbelasting: de LP vindt dat jij zelf eigenaar bent van de vruchten van je arbeid. Wij hebben liever dat je je geld uitgeeft aan een opleiding, een verpleegster voor je zieke ouder of een leuke vakantie, dan dat politici je geld weggeven aan operabezoekers, rijke bankiers of corrupte Zuid-Europese en Afrikaanse overheden.

 

Privatiseren verzorgingsstaat: het is asociaal dat de overheid haar beloftes breekt door te korten op de aow en de aow-leeftijd te verhogen. De LP is voor een overgang naar een systeem waarbij je zelf mag sparen voor je pensioen. En waarbij je vrij bent om je zelf te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, werkloosheid, etc. Particuliere verzekeraars bieden echte zekerheid, een lagere premie en een hogere uitkering.

 

Vrije onderwijsmarkt: de LP is voor het afschaffen van het Ministerie van onderwijs. Onderwijsgeld dient om onderwijzers in te huren, niet om mensen in te huren die onderwijzers controleren. Een volgende stap is volledige privatisering van het onderwijs.

 

Harde aanpak criminelen zonder aantasting van burgerrechten: de LP is tegen politiestaat-achtige tactieken zoals vingerafdrukken in het paspoort, fouilleren op straat en vastzetten zonder rechter. Het hard aanpakken van criminelen kan op de ouderwetse manier met een politie die boeven oppakt in plaats van formulieren invult.

 

We hadden een lijst met vijftig kandidaten (ik stond zelf op nummer 14). Niet dat we dachten vijftig zetels te halen, maar onze gedachte was dat het professioneel staat als je kunt laten zien dat je voldoende serieuze partijleden beschikbaar hebt. We wisten dat de kans klein was dat we een zetel zouden halen (daarvoor zijn ruim 60 duizend stemmen nodig), maar we dachten wel dat twintig- a vijfentwintigduizend stemmen haalbaar zou zijn. Dat zou dan een goede aanmoediging zijn om bij de volgende verkiezingen de stap naar een zetel te kunnen zetten. We waren daarom erg teleurgesteld dat we maar ruim 4000 stemmen kregen. Slechts 25% meer dan de vorige keer dat we meededen met de Tweede Kamerverkiezingen (1994). En dat terwijl de LP nu vele malen meer leden heeft dan toen, en mensen nu veel meer open staan voor onze ideeën.

 

Maar waarschijnlijk was de grootste reden voor het lage stemmenaantal dat velen die overwogen op de LP te stemmen op het laatst toch voor de VVD kozen, vanwege de nek aan nek race met de PvdA. Ondanks het teleurstellende resultaat qua stemmen, is de campagne van de LP toch op een belangrijke manier succesvol geweest. De partij is uit haar winterslaap ontwaakt, er zijn honderden nieuwe leden en naar alle waarschijnlijkheid zullen we vanaf nu voldoende middelen en mankracht hebben om aan elke Tweede Kamer verkiezing mee te doen. Hoewel er nog een lange weg te gaan is, zal dit op den duur denk ik tot een zetel in het parlement leiden. En hoewel je met een zetel nog nauwelijks macht hebt (en eigenlijk wil de LP ook geen macht, maar vrijheid), hebben we dan wel een spreekbuis. En dat is hard nodig. Want de politieke problemen zullen pas opgelost worden, als voldoende mensen inzien dat de religie van vadertje staat die voor ons zorgt een mythe is, en dat een florerende samenleving vrijheid nodig heeft.

 

Henry Sturman

 

Libertarische Partij: https://stemlp.nl