Ik las recent een artikel op nu.nl over een Griekse Nederlander in het bezit van een Grieks restaurant. Bezoekers weigerden te betalen omdat zij zogenaamd via de Unie al hadden betaald. Dat is toch raar. Of niet?

 

Wanneer alle Europeanen zich zouden opstellen zoals deze Nederlanders zou het een nog grotere bende worden. Ik ben overigens heel erg benieuwd wat deze niet betalende restaurantbezoekers gaan doen richting de graaiende Wouter Bos, c.s.. Deze is er zo ongeveer persoonlijk verantwoordelijk voor dat het (Neder)land nu zo'n chaos is. Gaan ze geen parkeergeld meer betalen omdat de belasting is opgegaan aan zijn exorbitant hoge salaris? Maar goed, daar gaat het niet over. Het gaat over Griekenland.

 

Waarom doen wij Nederlanders daar zo moeilijk over? Ik denk en weet dat niet eens zeker, dat veel Nederlanders een zondebok zoeken voor de rampspoed die economisch en monetair ook in Nederland heerst. Het rare is dat die Grieken daar helemaal niets mee te maken hebben. Economische Hollandse Malaise is iets dat wij zelf veroorzaakt hebben.

 

Banken in Nederland mochten van de overheid woekerpolissen aanbieden. Banken mochten van de overheid tophypotheken aanbieden. DSB mocht van de overheid een bank drijven. Pensioenfondsen mochten van de overheid risicovolle beleggingen doen. Woningbouwcorporaties... ja een corporatie - zoek het woord maar op in het woordenboek als je de betekenis niet kent - mochten van de overheid beleggen in derivaten. Dat dit bij Vestia ervoor gezorgd heeft dat Jan met de Pet jarenlang voor een dubbeltje op de eerste rang heeft mogen zitten (lees: wonen) wordt voor het gemak maar vergeten.

 

Zoals u leest, de achterkamertjes politiek in Nederland is misschien nog wel erger dan in Griekenland. Waarom moeten wij dan die Grieken de zwarte piet toewijzen?

 

Maar goed. Ook daar gaat dit artikel niet over.

 

Hoe moet dat nu toch verder met Griekenland? Laten we eerst de vraag eens beantwoorden wat er gaat gebeuren als Griekenland failliet gaat of uit de Eurozone wordt gegooid (wat Henk, Ingrid, SP en Kuifje graag willen). Zoals bij een deel van de Nederlanders bekend heeft iedere lidstaat van de Europese Unie schuldpapier van het andere land in de schatkist. Dit om er voor te zorgen dat bij situaties zoals nu - een ernstige mondiale monetaire crisis - een beroep op een noodfonds gedaan kan worden. Dit noodfonds wordt gevuld door alle lidstaten. Al deze lidstaten hebben een eigen duit in het zakje gedaan.

 

Nu zijn er naast Griekenland een heel rijtje andere landen die het wat lastig hebben. Lastiger dan Nederland. Reken daar maar op. Deze landen hebben allemaal ook weer forse investeringen in Griekenland. Want dat is de afspraak bij de Europese Unie. Iedereen draagt bij aan het noodfonds. Bij een bankroet van Griekenland of een uittreding van de Grieken uit de Euro, overleven Italiƫ, Spanje, Cyprus en waarschijnlijk Frankrijk de eerste klap al niet. Stel nu dat de Nederlandse overheid niet alleen de dekking in Griekenland moet afschrijven maar ook de dekking in al deze andere landen. Wat denkt u dat er dan gaat gebeuren? Juist, Nederland gaat ook mee. En wat gebeurt er dan met het Nederlands bedrijfsleven en uw pensioen?? Juist, dat is er niet meer. Henk en Ingrid, dit is een oproep aan jullie. Denk even iets verder dan je neus lang is en dat jullie het even slecht hebben wil niet zeggen dat de Grieken daar de schuldige van zijn. Kijk maar eens heel goed naar de poppenkast in Den Haag. Dan zie je al snel waar ik op doel.